Nu cred că-şi închipuie cineva că debarcarea lui Vanghelie de la conducerea organizaţiei PSD din Bucureşti înseamnă cumva victoria cărturarilor lui Ponta asupra lumpenului din sectorul 5. Sau a adevăratei social-democraţii asupra populismului deşănţat. Sau a celor cinstiţi asupra corupţilor.
Nu. Este o răzbunare, pur şi simplu, atent planificată şi a cărei finalitate este doar întărirea controlului grupului Ponta asupra PSD. Dacă ar fi trăit în Evul Mediu, principele Ponta ar fi săpat un puţ adânc în beciul palatului şi l-ar fi aruncat acolo pe Vanghelie, cel care, prin 2006, îi spunea: "La Romexpo, eu am să stau la prezidiu, (...) am să mă uit la tine şi am să-ţi dau... liniştit".
Trei lecţii pot fi trase din ceea ce i s-a întâmplat lui Vanghelie. Prima ar fi că liderii USL vor să-l asigure pe Sorin Oprescu de tot sprijinul lor. Şi Ponta, şi Antonescu vor fi mulţumiţi să-l lase pe actualul primar pentru vitrină, în timp ce oamenii lor vor prelua consiliul general şi sectoarele, departe de atenţia publicului şi de unde banii pot fi sifonaţi mult mai uşor. În al doilea rând, democraţia este bună doar atunci când trebuie să i se dea lecţii dictatorului Băsescu. PNL este, de facto, condus de un regim autoritar, iar ceea ce se întâmplă în PSD aminteşte mai degrabă de relaţiile dintre domnitorul fanariot şi marii boieri. Din când în când, câte o grupare de boieri se aliază cu domnitorul ca să-i ia gâtul vreunui adversar.
În sfârşit, cred că cea mai importantă lecţie, pe care ar trebui să o înveţe în primul rând oamenii regimului Băsescu, este că, dacă Ponta şi Antonescu vor veni la putere, vor urma răzbunări crunte. De obicei, la fiecare schimbare de regim, cei care preluau guvernarea începeau cu dezvăluiri spectaculoase despre abuzurile predecesorilor. Focuri de artificii, care erau uitate în cel mult un an. Să ne amintim de fostul min