Unitatea care exporta vin și struguri de masă în toată lumea a intrat în insolvență din cauza proastei administrări
Fosta „perlă” a producției de vin din Mehedinți și din regiunea Olteniei, Dealul Viilor, este, în momentul de față, în paragină.
Societatea care o administrează este în insolvență, iar viile din proprietate sunt la pământ. Sub noua denumire, SC Viticola Dealul Viilor SRL, firma înregistrează cifre de producție incomparabil mai mici decât cele din perioada de înflorire a fostului IAS.
Traseul descendent al unității a început după 1989, când IAS-ul s-a transformat în „Societatea Horti industrială Dealul Viilor”.
Potrivit datelor din registrele Direcției Agricole, schimbarea a generat efecte devastatoare. Astfel, au dispărut pe rând ferma zootehnică, plantația de căpșuni sau școala de vițe.
În plus, au fost defrișate viile îmbătrânite fără să se planteze altele în loc, iar suprafețe uriașe de teren au fost retrocedate.
În scurt timp au apărut și datoriile, iar societatea a ajuns pe mâna lichidatorilor. O parte din vii au fost vândute pe bucăți, iar majoritatea suprafeței a fost vândută unui nou proprietar.
Potrivit bursaagricola.ro, în anul 2003, firma craioveană „Regina SRL”, deținută de omul de afaceri Genică Boerică, cumpără cinci ferme viticole de la fostul IAS Dealul Viilor, pentru care plătește circa 9 miliarde de lei vechi.
Diferențe uriașe de producție
Lucrurile păreau să reintre în normal, numai că situația unității s-a înrăutățit în fiecare an, iar datoriile au continuat să se acumuleze. Privind cifrele, se observă ușor diferențele uriașe de producție.
Înainte de 1989, Dealul Viilor avea o suprafață de 1071 de hectare, din care 553 erau cu struguri de masă. Acum, unitatea deține în Registrul Plantațiilor Viticole 451,97 hectare, din care 92,77 de hectare sunt cu struguri de masă. @N