Atunci când facem curăţenie în casă, ne ocupăm în primul rând de toalete şi chiuvete, însă foarte puţini dintre noi luăm în calcul locuri care ne par "curate", dar care ascund mai mulţi microbi şi germeni decât colacul de la toaletă. Monitoarele şi tastaturile calculatoarele, perdelele, covoarele şi carpetele sunt, în fapt, locurile cel mai puţin curate şi igienice, notează Daily Mail.
În mod normal, atunci când observăm o pată, o dâră sau urme de praf, luăm o cârpă, o soluţie de curăţat şi facem curat imediat. Însă adevăraţii microbi nu sunt vizibili ochiului uman şi se adună în locuri care, în mod normal, ne par "curate". În urmă cu o săptămână, o investigaţie realizată la spitalul Barts din Londra arăta că perna, folosită mai mult de trei ani, devine un adevărat focar de paraziţi, alergeni şi bacterii.
Unde se regăsesc cele mai multe bacterii în casa noastră
În ciuda părerilor generale, colacul de la toaletă are de circa 400 de ori mai puţini germeni decât tastatura de la calculator, a confirmat un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona. Chiuvetele sunt locuri care găzduiesc cu uşurinţă germeni, tocmai de aceea sunt şi foarte des curăţate. Suprafaţa lor dură şi fără pori nu încurajează înmulţirea bacteriilor. În ceea ce priveşte vasul de toaletă, este cunoscut faptul că deseori apa provenind de acolo este mai curată decât cea de la robinet. În 2007, un tânăr american a dovedit că apa de la fântâna şcolii are mult mai mulţi microbi decât apa din toaleta şcolii, după ce a analizat probe din ambele locuri pentru un proiect şcolar.
Periuţele de dinţi sunt o altă sursă de germeni, fapt pentru care doctorii stomatologi recomandă schimbarea acestora o dată la trei luni. Un studiu realizat la Universitatea din Manchester a demonstrat că pe o singură periuţă de dinţi există 10 milioane de microbi, dintre care şi stafilococi