Prezentată în cursul acestei luni la al şaptelea Congres mondial de cercetări asupra mumiilor, care s-a ţinut la San Diego (California, SUA), şi realizată de cercetători italieni, o analiză a conţinutului stomacului celebrului vânător din neolitic găsit congelat într-un gheţar din Alpi a arătat predilecţia acestuia pentru carnea de muflon, scrie site-ul maxisciences.com.
Descoperit în 1991 într-un gheţar din Alpii italieni, corpul mumificat de frig al unui bărbat din neolitic, vechi de 5.000 de ani, numit Otzi, continuă să fie studiat de oamenii de ştiinţă. Frank Maixner, microbiolog la Institutul din Bolzano (Italia), şi colegii lui au reuşit să analizeze conţinutul stomacal al mumiei, lucru deosebit de dificil din cauza deplasării post-mortem a organelor.
Depistat graţie poziţiei faţă de alte organe (cum ar fi vezica, identificată prin prezenţa calculilor), stomacul, ajuns sub plămâni şi micşorat ca urmare a procesului de mumificare naturală, conţinea urme de grâu şi carne, ca şi intestinele analizate înainte. Otzi mâncase bine cam cu două ore înaintea morţii.
Analiza ADN a cărnii a arătat că provenea de la un muflon, animal sălbatic care se vâna cu arcul şi săgeţile, ca cele găsite la Otzi. Cercetătorii n-au aflat dacă mâncarea (carnea) a fost pregătită, iar resturile de blană şi muşte sugerează că bărbatul nu curăţa carnea pe care o consuma. 'N-a fost deloc o mâncare igienică', încheie Frank Maixner.
Prezentată în cursul acestei luni la al şaptelea Congres mondial de cercetări asupra mumiilor, care s-a ţinut la San Diego (California, SUA), şi realizată de cercetători italieni, o analiză a conţinutului stomacului celebrului vânător din neolitic găsit congelat într-un gheţar din Alpi a arătat predilecţia acestuia pentru carnea de muflon, scrie site-ul maxisciences.com.
Descoperit în 1991 într-un gheţar din Alpii italieni, corpul mu