Impozitarea suplimentară a celor care deţin mai multe case va fi menţinută atât în 2012, cât şi în următorii ani, a declarat premierul Emil Boc, vădit nemulţumit de "îndrăzneala" Parlamentului de a limita la anul 2011 aplicarea impozitelor majorate.
Amintim că Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, la mijlocul exerciţiului fiscal anterior, ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 de centimetri cubi să fie dublat, iar persoanele care deţin în proprietate mai multe imobile să achite impozite majorate cu 65% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 150% pentru cea de a doua clădire şi cu 300% pentru cea de a treia. Dar în prima parte a lunii iunie 2011, când a venit rândul Parlamentului să aprobe ordonanţa prin lege, acesta a introdus un articol care prevede că impozitele vor fi menţinute doar până la sfârşitul acestui an.
De fapt, şeful Executivului n-ar trebui să se arate contrariat, ci să-i mulţumească Legislativului că încearcă să scurteze perioada în care Guvernul se umple de penibil. Potrivit formei actuale a actului normativ e greu de definit ce e aceea o maşină puternică. Un Aro 244 de 3.200 de centimetri cubi, care are o putere a motorului de 90 cai-putere? Sau un Porsche Cayenne care cu aceeaşi cilindree dezvoltă o putere de trei ori mai mare? Cel de-al doilea e într-adevăr un automobil puternic, dar pentru care se plăteşte un impozit similar cu cel pentru un Aro cu care se cară varză şi cartofi.
Iar aberaţia taxării continuă: cine merge cu Aro, Hyundai ori Kia plăteşte un impozit mai mare decât o persoană care deţine o vilă de 300.000 de euro. Adică în cazul unei maşini, care reprezintă o zecime din valoarea unei case, scoţi din buzunar mai mulţi bani decât pentru un imobil cu etaj!
Desigur că aceasta nu e singura trăsnaie a Cabinetului Boc. G