Actorul Valentin Uritescu a debutat în lumea scriitoricească cu volumul autobiografic \"Aşa sunt eu, prost\", publicat în pragul celei de-a 70-a aniversări, la Editura Humanitas.
Printr-un titlu intrigant şi un conţinut pe măsură, ni se dezvăluie omul de dincolo de Giles Overreach, Nastratin Hogea ori acela din spatele sergentului Şaptefraţi, cu slăbiciunile sale, dorurile aprinse, preocupările şi oamenii ce i-au animat viaţa.
O carte ce se doreşte a fi un preambul pentru un volum memorialistic mai amplu, care să cuprindă întreg geamantanul de caiete în care a consemnat, începând cu anii liceului, evenimentele ce i-au marcat existenţa. Cu o naturaleţe surprinzătoare şi o autoironie frapantă, crâmpeie din istoria familiei și pagini de jurnal din turneele de teatru devin veritabile lecţii de viaţă.
Uriteştii, adică Urâcioşii
"Neam de neamul nostru aşa suntem cu toţii, nu ne vedem capul de atâtea lucruri pe care e musai să le facem, nu cumva să ne prindă moartea pe nefăcute, încruntaţi tot timpul, cu fălcile înţepenite, fără chef de vorbă. «Uriteştii», adică «Urâcioşii»”, consemnează autorul la început de capitol. Aşadar, un Valentin Uritescu exact aşa cum este el: antipatic cu numele, cu o sinceritate dezarmantă nu încearcă să impresioneze prin elucubraţii fantasmagorice ci exprimă întocmai ceea ce gândeşte, fără ocolişuri şi ezitări.
Oana Bârnă de la Editura Humanitas, omul dintre manuscris şi produsul final livresc a propus în schimbul titlului iniţial, ”Desfrâul chinurilor mele”, o expresie ocurentă de-a lungul relatărilor şi atractivă din punct de vedere comercial, astfel că sintagma "Aşa sunt eu, prost" ajunge să denumească, într-o notă ludică, cartea unui copil încărunţit de vreme.
Ce face lighioana bătrână?
Prin harul de povestitor şi un limbaj simplu, ardelenizat pe alocuri, Valentin Uritescu aduce în faţa cititorilor figurile