După un an 2009 în care vânzările de centrale termice s-au redus cu peste 30%, piaţa a revenit pe creşteri anuale de două cifre, rar auzite în industria construcţiilor de la venirea crizei. Principalele explicaţii oferite de jucători nu duc cu gândul la revenirea "bunăstării" generale, ci subliniază mai degrabă alte deficienţe ale sistemului: debranşările de la sistemul centralizat şi anunţul eliminării subvenţiilor la încălzire sunt factorii care au impulsionat o piaţă evaluată la 125.000 - 135.000 de unităţi şi o valoare de 55-75 mil. euro anual, cu perspective importante de creştere în 2011.
"Faţă de anii precedenţi, din cauza crizei financiare, segmentul de construcţii a scăzut considerabil, nemaifiind principalul factor de creştere a vânzărilor în piaţă, aşa cum s-a întâmplat până în 2008-2009. În locul acestuia, în 2010, principalele motoare care au susţinut vânzările (de centrale termice - n. red.) au fost reprezentate atât de segmentul celor care s-au debranşat de la sistemul termic centralizat, cât şi de cel de înlocuire a centralelor termice vechi. Dacă până în prezent mai bine de jumătate din preţul unei gigacalorii era subvenţionat, odată cu eliminarea subvenţiilor se va înregistra o creştere a cheltuielilor cu încălzirea chiar şi până la de trei ori, fapt ce va rezulta într-un val de debranşări de la sistemul termic centralizat", afirmă Sever Scarlat, directorul general al Baxi România.
El estimează că vânzările de centrale termice s-au majorat cu aproximativ 20% anul trecut, la un nivel de 125.000 de unităţi, factorii principali fiind atât debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, cât şi înlocuirea echipamentelor vechi, instalate acum mai bine de 7-8 ani, ineficiente şi cu un consum mare de combustibil.
Pentru 2011 el estimează o creştere de cel puţin 20% a pieţei, generată în special de eliminarea subvenţii