Ucenicii se angajează cu contract de muncă de minim un an, pentru fiecare persoană statul acordând câte 300 de lei/lună
Avocatul Mihai Livadariu, consultantul pe resurse umane al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, a anunţat că actul normativ privind angajarea ucenicilor a fost modificat. Astfel, dacă până acum contractul individual de muncă ar fi trebuit să fie încheiat pentru o perioadă de 6 luni - 3 ani, noua lege modifică limita minimă şi o majorează la un an. De asemenea, ucenicii pot fi angajaţi nu doar în cadrul companiilor, ci şi de către persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale. Dacă în legea veche prevedea ca ucenicii să fie coordonaţi de un maistru de ucenici, în varianta modificată acest rol îi revine coordonatorului de ucenici la locul de muncă. Nu orice firmă poate angaja, însă, ucenici, ci doar cele autorizate de Ministerul Muncii şi de Ministerul Educaţiei.
„Angajatorul beneficiază lunar de 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare pentru fiecare ucenic angajat, stabilit anul acesta la 500 de lei. Practic, firmele vor putea primi de la Agenţiile pentru Ocupare şi Formare Profesională 300 de lei pentru fiecare ucenic angajat, cu obligaţia ca acesta să fie păstrat pe toată durata contractului individual de muncă”, a mai spus Livadariu.
În vigoare din
20 iulie 2011
Legea Uceniciei – 106/2011 – va intra în vigoare pe 20 iulie 2011. Alte modificări importante sunt şi cele potrivit cărora evaluarea pregătirii teoretice şi practice a ucenicului nu va mai fi obligatorie pentru angajator, în cadrul unui centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale. În acelaşi timp, acesta va acoperi şi costurile evaluării şi certificării formării profesionale