General-maior (rt.) Corneliu Pivariu este specialist în informaţii militare, domeniu în care a lucrat aproape 30 de ani, cu misiuni de lungă durată în ţări din Orientul Mijlociu, după care a îndeplinit funcţii de conducere în Direcţia Informaţii Militare/DIM, inclusiv aceea de locţiitor pentru operaţii al Şefului DIM. Recent, a văzut lumina tiparului un tom de interes general - GEOPOLITICA ACTUALĂ, DESCOPERITĂ ÎN 200 DE EPISOADE – scris de generalul Pivariu, motiv pentru care l-am şi invitat la înâlnirile Ziua Veche.
Ion Petrescu – Cum evaluaţi poziţionarea Chinei, în tandemul acesteia cu SUA, ca state ce se distanţează, de pe acum, de “restul plutonului”?
General-maior (rt.) Corneliu Pivariu - Întrebarea îmi reaminteşte aprecieri ale consilierul prezidenţial Iulian Fota, la recenta aniversare a apariţiei numărului 100 al Pulsului Geostrategic. China este a doua economie în lume, după SUA, cu cea mai mare creştere economică, în medie 10% în ultimii 30 de ani. China este al doilea exportator dar şi importator mondial. Evoluţia sa economică ascendentă, etichetată de multe ori drept „miracolul chinezesc” denotă însă şi o înţelegere insuficientă a situaţiei reale concrete din această ţară. China este o altă lume, pe care dacă vrei să o înţelegi într-o mai bună măsură, este necesar să o cunoşti la faţa locului, nu într-una sau mai multe vizite de scurtă durată, ci să-i dedici ani de studiu. Altfel, vezi şi interpretezi fenomenul chinezesc citindu-l cu ochelarii pe care ţi-i pun la dispoziţie alţii şi care pot prezenta, voit sau nevoit, deformat realităţile.
Încă din 2010, un raport Goldman Sachs, întocmit după ce China prezentase datele oficiale ale dezvoltării economice pe 2009, estima că aceasta va deveni cea mai mare economie mondială, probabil după 2020. Consumul de petrol al Chinei a crescut cu 8% anual începând cu 2002, în prezent fi