Pentru a recruta şi angaja noi manageri şi directori în întreprinderile de stat, potrivit prevederilor scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, guvernanţii vor trebui să modifice legislaţia. Mai precis Ordonanţa de Urgenţă nr. 3 din 2011, ce stabileşte anumite „plafoane privind indemnizaţiilor conducătorilor de unităţi de stat”. Nu de alta, dar remunerarea managerilor care vor fi recrutaţi şi aduşi la conducerea companiilor de stat se face în funcţie de cifra de afaceri a companiei.
Pentru marile companii, pentru fiecare 10 milioane de euro din cifra de afaceri se are în vedere un salariu de 1.000 de euro, la care se adaugă şi alte facilităţi, cu unele diferenţe, în funcţie de situaţie. De exemplu, dacă o compnaie are cifră de afaceri de 50 milioane euro, un salariu fix poate fi de 5.000 euro lunar.
Criterii calitative
Scrisoarea de intenţie cu FMI dată publicităţii joi, precizează că după 1 ianuarie 2012 nu vor mai fi prelungite contractele de management din firmele de stat. Adică, directorii nu vor mai fi numiţi în baza algoritmului politic aşa cum se proceda de mai bine de 20 de ani încoace. Iar din luna august va începe procesul de selecţie al noilor manageri.
Referitor la termenul prevăzut în document până la care urmează să se facă selectarea viitoarelor echipe manageriale (sfârşitul lunii decembrie 2011), specialiştii în recrutare de executivi consideră că „nu e fezabil” şi în plus, intervin o serie de criterii calitative care vor trebui clarificate.
„Schimbarea managementului din întreprinderile de stat este corectă. Toată lumea ştie ce se întâmpla în aceste companii, cum erau conduse şi cu câtă responsabilitate. Însă termenul până la care urmează să se realizeze tot acest proces nu este unul fezabil. Astfel de schimbări nu se pot implementa peste noapte. Companiile de recrutare de executivi au un indica