Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt, care în luna mai se bucura de majorarea de tarif anunţată la nivel naţional, se vede acum, la contractare, în situaţia de a acoperi din surse încă neidentificate cheltuieli de aproximativ 250.000 de lei lunar, suma din mai reprezentând în fapt banii pentru întreg anul, nu doar pentru perioada iunie - decembrie 2011. Negocierea a avut loc luni, 27 iunie, însă nu s-a ajuns la semnarea contractului, managerul SJA, Laurenţiu Moisiu, declarând că speră să găsească o soluţie până vineri.
De situaţia reducerii fondurilor de la 1.450.000 de lei la 1.200.000 de lei lunar a fost înştiinţată şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, căreia i s-a prezentat şi un plan de reducere a cheltuielilor cu aproape 500.000 de lei în cinci luni. În cazul în care nu se acoperă deficitul, pericolul este acela de culpă medicală, pentru că SJA are de acoperit o suprafaţă mare, distanţa maximă la o solicitare fiind şi de 100 km. Majoritatea localităţilor din Olt sunt în mediul rural, unde nu funcţionează centre de permanenţă (sunt doar două centre funcţionale). În plus, spitalul din Drăgăneşti a fost desfiinţat, lăsând descoperită acea parte a judeţului, activitatea medicală în spitalele mici s-a redus, reţeaua de medicină primară nu susţine la capacitatea dorită sistemul sanitar etc. Lipsa banilor va duce la imposibilitatea organizării cursurilor de formare continuă şi la plata orelor suplimentare. Pentru reducerea cheltuielilor, suplimentar, se va renunţa la sporul de antenă acordat angajaţilor din dispecerat, iar toţi angajaţii pe perioadă determinată vor pleca acasă la expirarea contractului, aşa cum se întâmplă şi prin alte instituţii sanitare.
„Speranţa mea este că vineri n-o să mai vorbim despre probleme“, a declarat managerul Moisiu. Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt, care în luna mai se bucura de majorarea de tarif anunţat