Raportul Eurostat cu privire la piaţa forţei de muncă din UE este nemilos: România, o ţară de agricultori şi muncitori.
Ultimul raport al Eurostat cu privire la piaţa muncii din Uniunea Europeană, valabil pentru anul 2010, arată câteva date şocante pentru România: 30,1% din populaţia activă este angajată în agricultură.
Practic, România are cei mai mulţi agricultori din UE, cu mult peste media europenă (UE 27), 5,2% şi la mare distanţă de locul doi, Polonia, cu 12,9% din populaţia activă ocupată în agricultură. La celălalt pol, în Marea Britanie doar 1,2% din totalul angajaţilor prestează munci agricole.
De asemenea, în ciuda mitului popular cu „extraordinara educaţie a românilor”, România este ţara europeană cu cei mai puţini angajaţi de înaltă calificare.
Medicii, inginerii, managerii, profesorii, specialiştii în diverse domenii etc, reprezintă doar 22% din totalul populaţiei active, faţă de o medie europeană de 39,9%. Pe de altă parte, procentul muncitorilor calificaţi (lucrători în fabrici, asistente medicale, etc) din totalul angajaţilor este cel mai mare din UE 27, adică 50,2%, media europeană fiind de 25,5%.
România mai conduce şi în topul celor mai puţini angajaţi cu contracte temporare de muncă, doar 1,1% din angajaţii români având un astfel de contract faţă de 14%, cât este media europeană.