Investiţii de peste 450 milioane euro vor fi realizate în şapte proiecte majore de termoficare urbană, în următorii trei – patru ani, cu ajutorul fondurilor europene puse la dispoziţia României prin POS Mediu. Modernizările sunt necesare în contextul în care Comisia Europeană a decis ca, din 2013, termocentralele care nu îndeplinesc standardele UE vor primi mai puţine certificate gratuite de emisii de gaze.
“La Iaşi, Bacău, Timişoara, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Oradea şi Focşani proiectele executate vor asigura confortul termic în apartamente, la un cost încă rezonabil. Vor supravieţui chiar şi cel putin trei termocentrale cu funcţionare pe cărbune: Iaşi-Holboca, Govora (pentru Râmnicu Vâlcea) şi Timişoara-Sud”, potrivit directorului executiv al CET Govora, Ludovic Zelici.
Pentru cele șapte orașe, este vorba de investiții cu valori cuprinse între 200 și 276 milioane lei, la care Comisia Europeana contribuie cu 50% şi bugetul de stat al României, cu 45%. Restul de 5% vine de la primăria municipiului beneficiar, iar în cazul proiectului de la CET Govora, beneficiarul proiectului este Consiliul Județean Vâlcea.
Toate aceste proiecte se află în stadiul organizării licitațiilor, fie pentru managementul proiectului, fie pentru achiziția echipamentelor și a lucrărilor de montaj. Proiectele se referă la realizarea de instalații de reducere a emisiilor de dioxizi de sulf SOx şi oxizi de nitrogen NOx, la reabilitarea unor conducte și a unor pompe din sistemul de termoficare, la etanșarea unor cazane de apă fierbinte și chiar la închiderea ecologică a unui depozit de cenușă.
CE dă dreptul la certificate gratuite doar termocentralelor modernizate
Termocentralele sunt încă de bază în producerea energiei. “Peste jumătate din energia consumată provine din termocentrale. Acum este la modă energia eoliană şi mulţi speră ca în zece ani aproape toată ene