General-maior (rt.) Corneliu Pivariu este specialist în informaţii militare, domeniu în care a lucrat aproape 30 de ani, cu misiuni de lungă durată în ţări din Orientul Mijlociu, după care a îndeplinit funcţii de conducere în Direcţia Informaţii Militare/DIM, inclusiv aceea de locţiitor pentru operaţii al Şefului DIM. Recent, a văzut lumina tiparului un tom de interes general - GEOPOLITICA ACTUALĂ, DESCOPERITĂ ÎN 200 DE EPISOADE – scris de generalul Pivariu, motiv pentru care l-am şi invitat la înâlnirile Ziua Veche.
Ion Petrescu – Ce consecinţe probabile, pe termen mediu şi lung, vor avea revoltele din Orientul Mijlociu, asupra stabilităţii regionale şi adversităţii dintre Israel şi Iran, dintre Arabia Saudită şi Iran?
General-maior (rt.) Corneliu Pivariu - Mă bucură folosirea de către dumneavoastră a termenului de revolte, în locul celui atât de des utilizat, acela de „revoluţie”. Nici în Tunisia, nici în Egipt, cu atât mai puţin în Libia, nici în Siria, Yemen, Bahrein, sau în alt stat din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (aşa numita zonă MENA) nu au avut loc revoluţii, nu s-a dorit schimbarea orânduirii sociale, ci înlăturarea unor regimuri mai mult sau mai puţin dictatoriale, unele care au dus la eternizarea la conducere a unor şefi de stat, cum este cazul Egiptului, Tunisiei, Yemenului şi mai puţin în Siria, unde Bashar al-Assad este de numai zece ani la conducere, dar urmează tatălui său, care a condus Siria timp de aproape 30 de ani. Aceste revolte sunt şi o consecinţă a evoluţiei procesului de globalizare, caracterizat şi de o mai rapidă circulaţie a informaţiilor şi persoanelor, de dorinţa tinerei generaţii de a ieşi din tiparele moştenite şi de a nu fi marginalizată, nemulţumită de statutul social actual. Aceste mişcări nu au avut un caracter vădit islamist şi nici Al-Qaida nu a avut o influenţă cât de cât importantă în evoluţia lor, nici