BNR a decis ieri să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii, comunicatul în care explică deciziile fiind destul de scurt faţă de precedentele.
La categoria evoluţiilor favorabile, BNR aminteşte semnele incipiente de revigorare a creditării, asociate inclusiv continuării scăderii dobânzilor practicate de către bănci la împrumuturi şi depozite.
În schimb, BNR sugerează că nu au apărut semne de redresare a consumului, spunând într-o frază că valorile negative ale dinamicii anuale a indicatorilor relevanţi pentru evoluţia cererii interne s-au prelungit.
Banca centrală consideră că nu este cazul să majoreze dobânda-cheie, având în vedere nivelul scăzut al cererii interne, dar sugerează că nu există nici spaţiu pentru diminuarea ratei, riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuând să fie semnificative.
Ritmul anual de creştere în termeni reali a creditului acordat sectorului privat, în principal în lei, a rămas totuşi în teritoriul negativ, aminteşte BNR. Bancherii nu au reuşit să accelereze creditarea pentru sectorul privat, nivelul încă ridicat al dobânzilor, dar şi lipsa de încredere a clienţilor după doi ani de scădere a economiei ţinând încă sub presiune cererea. Apetitul mai mare al bancherilor de a da credite s-a văzut în valul de promoţii, deşi multe dintre oferte au vizat doar refinanţarea împrumuturilor mai vechi.
Banca centrală remarcă temperarea creşterii preţurilor volatile şi a celor administrate în luna mai, susţinând că evoluţia inflaţiei este compatibilă cu prognoza recentă pe termen mediu, care anticipează reluarea dezinflaţiei. În mai rata anuală a inflaţiei a crescut de la 8,34% la 8,41%.
Totuşi, banca centrală consideră că riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie