Sectorul de sănătate privat este perceput de pacienţi peste posibilităţile lor financiare. De fapt, pentru unele specialităţi, costurile sunt aceleaşi. Ambulatoriul din clinicile medicale private le-a captat interesul românilor. Cu toate acestea, ei aleg în continuare să se opereze la stat, de teama costurilor mult prea mari.
Principalele motive invocate de pacienţi atunci când vine vorba de efectuarea unor proceduri mai complicate în spitalele private sunt legate de costurile mari. Însă reprezentanţii sistemului privat subliniază că lipsa plăţii la stat este doar o iluzie. În fapt, un asigurat care nu achită din buzunar cazarea pe perioada internării cumpără de la consumabile până la medicamentele postoperatorii.
„În medie, costurile unei intervenţii într-un spital privat le depăşesc cu 40% pe cele similare din sistemul de stat", a spus omul de afaceri Florin Andronescu, coproprietar al reţelei de sănătate privată Sanador, în cadrul evenimentului Forbes Power Breakfast, de miercuri, 29 iunie, ce a avut loc la Class Living Pipera. În anumite cazuri, aceste cheltuieli pot să totalizeze o sumă mai mare faţă de tariful de la privat. „Pentru o intervenţie oftalmologică, costul totul pe care pacientul îl suportă într-o clinică privată este acelaşi, uneori chiar mai mare, ca la stat", a subliniat medicul oftalmolog Andrei Filip, proprietar AMA Optimex, una dintre primele clinici private de oftalmologie deschise în România, în 1991. Situaţia este similară şi în cardiologie, unde costul unei intervenţii într-un spital de stat este rare ori mai mic comparativ cu tariful practicat la privat.
Pacienţii preferă ambulatoriul din privat
Această mentalitate este una dintre principalele probleme ale operatorilor din domeniu, alături de faptul că sectorul privat de servicii medicale este atribuit unei categorii de rang doi. Jucătorii din sistem vor