Noxolo Nkosana, o sud-africană în vârstă de 23 de ani, a fost victima unor atacuri violente, tânăra fiind înjunghiată de mai multe ori pentru că este lesbiană, relatează BBC. În ultimii 10 ani, 31 de lesbiene au murit în urma unor atacuri similare, iar statisticile neoficiale arată că în jur de 50.000 de femei cad victimă unor "violuri corective", menite să le schimbe orientarea sexuală.
Nkosana se întorcea de la muncă alături de iubita ei când doi bărbaţi, dintre care unul din comunitatea în care locuieşte, au atacat-o şi au înjunghiat-o de patru ori în spate. "Au început, din senin, să mă înjure şi să strige la mine", îşi aminteşte tânăra.
Africa de Sud este printre singurele zece ţări din lume care au legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex. Cu toate că toleranţa sexuală este menţionată explicit în Constituţia lor, multe persoane au o viziune patriarhală asupra rolului femeii în societate. Bărbaţii se simt ameninţaţi de relaţia între două femei şi de aceea recurg la acest mod de pedeapsă, "violul corectiv", care să le readucă la calea cea dreaptă, explică Lesego Tlhwale, o activistă a grupului african pentru drepturile homosexualilor, Behind the Mask. Ea spune că lesbienele cu un aspect masculin mai pronunţat sunt cele care cad victime cel mai des unor astfel de atacuri. "Bărbaţii se simt ameninţaţi în special de aceste lesbiene. Spun că le fur prietenele. Este un sentiment deformat de dreptate, dar şi o nevoie de a-şi proteja masculinitatea", a mai precizat Tlhwale.
Mai mult de zece lesbiene sunt violate în fiecare săptămână, în Cape Town, însă multe dintre ele preferă să nu alerteze poliţia, potrivit informaţiilor oferite de fundaţia Luleki Sizwe, un ONG care încearcă să ajute femeile care cad victime acestor încercări de corectare a orientării sexuale. "Multe dintre ele suferă în tăcere", spune Luleki Sizwe, fondatoarea organizaţie