Sunt de ajuns vocea caldă şi cuvintele frumoase pentru a cuceri atunci când vrei acest lucru? Nu! Comunicarea ţine mai ales de limbajul corpului.
Un gest spune mai mult decât 100 de cuvinte. 55% din tot ce comunicăm nu transmitem prin cuvinte, ci prin mimică, mişcările braţelor, felul în care mergem, în care privim. Gesturile noastre ne ajută să seducem sau să impresionăm şi tot ele pot fi primele dovezi că minţim. În aceste condiţii, pentru a ţine lucrurile sub control, ce-ar fi să învăţăm limbajul gesturilor?
La prima vedere!
Atunci când vorbim despre primele impresii, cel mai mic gest contează. Mai mult decât ce rosteşti, cel din faţa ta va fi atent la mimică. Pentru a transmite o stare pozitivă, e nevoie de o faţă surâzătoare, dar un surâs exagerat ar putea trece drept fals. Înseamnă că interlocutorul se poate îndoi de sinceritatea reacţiei tale.
Surâsul potrivit e cel cu gura închisă. Apoi, ochii! Mesajul lor trebuie să fie franc, direct. O privire lungă, insistentă, ar putea fi interpretată ca o ameninţare sau ca un semn al dorinţei de a-ţi impune superioritatea. Privirea în pământ e semnul slăbiciunii, al supunerii. Deci, ochii sus!
Ce mesaj transmiţi?
Caracterele puternice oferă strângeri de mâini ferme. 66% dintre participanţii la un studiu pe această temă consideră că doar cei nesinceri şi slabi nu-ţi strâng mâna cu forţă. Iar afecţiunea şi recunoştinţa le exprimi uşor cu o strângere de mână prelungită şi nu uita niciodată să-ţi controlezi poziţia corpului!
Repetă-ţi asta, mereu. Stai dreaptă, iar când te aşezi pe un fotoliu, nu încrucişa nici picioarele, nici braţele. În limbajul gesturilor înseamnă respingere sau dezinteres. Dacă-ţi aşezi mâinile pe genunchi, nu-ţi expune palmele, căci te vei arăta umilă şi neputincioasă.
Dar nici nu-ţi strânge degetele într-un pumn, ca gestul tău să nu fie perceput ca o agre