Un studiu recent arată că broccoli ar putea fi soluţia în combaterea bolii Alzheimer. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Dundee, din Marea Britanie, o substanţă chimică derivată din această legumă ar putea fi utilă în menţinerea agerimii creierului la bătrâneţe, informează Daily Mail. Ei speră că sulforafanul, care se găseşte şi în varza de Bruxelles şi varză, va proteja celulele vitale ale creierului de atacul potenţial distructiv al radicalilor liberi, molecule periculoase care apar în momentul în care alimentele sunt transformate în aport energetic.
Antioxidanţii, precum vitaminele C şi E, care abundă în broccoli, pot elimina radicalii, dar utilitatea lor în creier este limitată. Oamenii de ştiinţă consideră că răspunsul ar putea consta în exploatarea antioxidanţilor sau mecanismelor de protecţie ale corpului care pot fi eliminate de sulforafan. Există speranţe că substanţa chimică, care este produsă în momentul în care consumăm legume verzi, să izbutească acolo unde alte abordări au eşuat. Cercetătorii suţin că administrarea substanţei chimice sub formă de pastile este mai benefică decât consumul simplu de legume broccoli. Explicaţia constă în faptul că nu toate persoanele reuşesc să asimileze aceeaşi cantitate de sulforafan deşi cantitatea de legume verzi consumată este similară. "Pentru unele persoane, consumul de broccoli în cantităţi mari ar putea avea efectele biologice dorite, însă pentru alţii s-ar putea ca acest lucru să nu fie valabil", spune dr. John Sharkey de la Universitatea Dundee.
Într-un studiu ce va fi realizat pe durata a doi ani, dr. Sharkey, un expert în dezvăluirea cauzelor care stau la baza tulburărilor mintale degenerative, plănuieşte să observe dacă substanţele chimice încetinesc sau întrerup progresul bolii Alzheimer la şoarecii programaţi genetic să dezvolte afecţiunea. Chiar dacă rezultatele studiului vor f