Participant la Revoluţia de la Bacău, Sechelariu a fost un apropiat al Securităţii înainte de 1989, a intrat în democraţie cu bani în buzunare şi a trăit pe cai mari în tranziţie. Dumitru Sechelariu a fost unul dintre revoluţionarii băcăuani cu o activitate susţinută în decembrie 1989.
La Revoluţie, Sechelariu a ţinut un discurs de la balconul Comitetului Judeţean, unde a subliniat că populaţia trebuie să colaboreze cu organele de Miliţie.
Tot Dumitru Sechelariu a fost cel care a dezarmat Securitatea din Bacău, protejând-o astfel de mania zvonurilor alarmiste. Relaţiile lui Sechelariu cu Securitatea şi cu Miliţia dau naştere la semne de întrebare. Înainte de Revoluţie mergea în excursii în Germania comunistă, era administratorul unei săli de jocuri de noroc şi avea câţiva prieteni între ofiţerii de rang înalt din Ministerul de Interne.
În democraţie, Sechelariu a devenit unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din ţară, între 1996 şi 2004 a fost primarul Bacăului, a avut năzuinţa de a duce echipa de fotbal a oraşului în Liga Campionilor, vis spulberat de realitate. Cu Dumitru Sechelariu a început sarabanda arestărilor pe termen scurt.
A fost reţinut pentru 42 de zile în 2005, pentru că în timpul mandatelor sale la Primărie ar fi permis nereguli într-o afacere imobiliară. De atunci a avut apariţii rare în viaţa publică. Dacă Sechelariu susţine că trăieşte ca un deţinut politic în propria-i curte, putem şi noi să afirmăm că nu e deloc rău la el în „celulă".
Prizonieratul său se întinde pe câteva mii de metri pătraţi de teren cu gazon englezesc, terenuri de tenis şi un lac de agrement în care omul de afaceri pescuieşte, în aceste nopţi scurte de vară, la somn şi la somotei. Chelneri cu părul dat cu pomadă roiesc prin curte încoace şi încolo cu platouri de vânat şi beri blonde, reci, la ţap, aşa cum am degustat