O casă de vacanţă în străinătate reprezenta în trecut un lux pe care numai cei foarte bogaţi şi-l puteau permite, însă în ultimul deceniu accesul mai ieftin la finanţare şi promovarea agresivă a acestui segment al pieţei de real estate au convins milioane de vest-europeni să-şi cumpere propria locuinţă la malul mării sau la munte.
Europa Centrală şi de Est a devenit în acest context o ţintă preferată pentru europenii aflaţi în căutarea unei locuinţe de vacanţă sau pentru investitorii care achiziţionau sate de vacanţă întregi sau vile foarte scumpe pentru a le închiria sau vinde ulterior mai scump.
Cumpărătorii au fost însă loviţi puternic de criză, astfel că după ce piaţa locuinţelor de vacanţă devenise unul dintre cele mai dinamice sectoare din real estate în anii 2006-2007, în ultimii doi ani a ajuns să înregistreze scăderi de două cifre.
Datele agregate de mai multe agenţii imobiliare indică în prezent o revenire timidă a cererii, astfel că preţurile s-au stabilizat şi în unele zone au intrat deja pe un trend uşor ascendent. De exemplu, în Bulgaria se remarcă o creştere a numărului tranzacţiilor încheiate în staţiunile din partea de sud a litoralului Mării Negre, unde preţurile au scăzut mai mult în timpul crizei, în timp ce în Croaţia preţurile caselor de pe coasta Mării Adriatice au fost relativ stabile în ultimul an. Cei mai mulţi cumpărători sunt în prezent est-europeni, dar şi occidentalii par mai interesaţi de această piaţă, deşi aceştia caută chilipiruri în cele mai multe cazuri.
CreŞterea Şi decÂderea Bulgariei. Litoralul bulgăresc al Mării Negre a fost o adevărată atracţie pentru cumpărătorii europeni înainte de criză, piaţa locuinţelor de vacanţă din Bulgaria ajungând în atenţia străinilor după ce investiţiile în acest segment de piaţă au fost promovate intens în publicaţii de circulaţie internaţională, precum Financial Ti