Constructorii au reînceput angajările pentru proiectele câştigate la începutul anului, după ce în ultimii doi-trei ani peste 100.000 de oameni au plecat din industrie. Angajatorii din sectorul construcţiilor au cele mai optimiste planuri de angajare din 2008 încoace, arată un studiu realizat de grupul Manpower România, care desfăşoară activităţi în domeniul resurselor umane.
Consultanţii apreciază că şi în cel de-al treilea trimestru al acestui an va avea loc o creştere moderată a numărului de angajaţi în sectorul construcţiilor, după ce companiile au raportat o previziune netă de angajare (diferenţa dintre procentul de angajatori care fac angajări în următoarea perioadă şi procentul celor care îşi vor reduce efectivul de salariaţi) de plus 27%.
Astfel, intenţiile de angajare ale constructorilor sunt cele mai optimiste din 2008 până în prezent. Creşteri considerabile ale acestui indicator, de 21%, respectiv 30%, sunt raportate atât comparativ cu trimestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Începutul de an a fost modest din perspectiva dinamicii sectorului construcţiilor, cifra de afaceri s-a comprimat cu 4-5% faţă de anul anterior, iar în cei doi ani de criză declinul cumulat al afacerilor din construcţii a fost de 37%. Însă este probabil ca în următoarea perioadă să existe o dinamică pozitivă a angajărilor din construcţii", este de părere Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO). El se aşteaptă ca în acest an volumul afacerilor constructorilor şi numărul de angajaţi din domeniu să nu depăşească totuşi valoarea medie înregistrată pe parcursul anului trecut.
Studiul Manpower, realizat pe un eşantion de 765 de angajatori români din toată ţara, include date statistice privind previziunile de angajare din zece sectoare de activitate.
Angajatorii din toate s