Mai bine mai târziu decât niciodată. Oficialii doljeni au început să ia atitudine împotriva amplasării depozitului de deşeuri radioactive la Radiana, localitate bulgară situată lângă Dunăre. Parlamentari de Dolj şi reprezentanţi ai guvernului în teritoriu au început să conştientizeze pericolul pe care îl reprezintă depozitul, după ce GdS a demarat campania împotriva acţiunii vecinilor de peste Dunăre. În cazul în care depozitul va deveni realitate, zeci de mii de oameni din peste 20 de comune doljene ar putea fi afectaţi de radiaţii. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, declara pentru GdS acum o săptămână că l-a invitat pe guvernatorul din Vratsa să vină la Craiova, pentru a discuta detalii despre depozitul de deşeuri radioactive. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dolj, Cristian Nedelcu, a precizat că prefectura nu a primit nici un răspuns până acum.
„Le-am trimis prin fax o solicitare privind detalii ale amplasării depozitului, ni s-a confirmat de la cabinetul guvernatorului că l-a primit, dar nu au dat nici un semn până în prezent“, a spus Nedelcu. Nu numai bulgarii şi-au pecetluit buzele pe acest subiect sensibil, ci şi oficialii români. Prefectura a trimis adrese către trei ministere, Agricultură, Externe şi Mediu, în care le explica situaţia şi refuzul locuitorilor din Dolj. Dar tăcerea a fost totală.
La mâna Euratom
Şi unii parlamentarii de Dolj cu care GdS a stat de vorbă recent au luat iniţiativă pentru a proteja judeţul de radiaţii. „Pe 20 de iunie, am făcut o declaraţie politică în parlament pe acest subiect, dar unii parlamentari sunt interesaţi, alţii nu. Noi vrem să atragem atenţia guvernului şi vom merge înainte cu asta“, a spus senatorul Tudor Udriştoiu. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a precizat că procedura de analiză a proiectului este în desfăşurare. „Este o activitate pe partea de consultare a opiniei publice a