Curajoşii care au cumpărat anumite acţiuni de pe Bursa de la Bucureşti au avut un profit mult peste cel oferit de bănci sau de fonduri mutuale, în prima jumătate a acestui an. Sursa: EVZ
Pariul pe blue-chipsuri, aşa cum sunt cunoscute investitorilor pe Bursă acţiunile companiilor mari, nu a adus randamentul scontat, în primele şase luni ale anului. Indicele BET, al celor mai importante zece acţiuni listate, a crescut cu doar 3,5%, iar BET-FI, indicele societăţilor de investiţii financiare şi al Fondului Proprietatea (simbol FP), cu 1,3%. Titlurile FP au o pondere mare în portofoliul celor doi indici, iar evo luţia negativă a acestora a influenţat puternic randamentul. Acţiunile FP au scăzut cu aproape 16% în primele şase luni. "Investiţiile la bursă aduc câş tiguri pe termen lung, nu imediate", spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.
"După cum ştim, însă, diferenţa majoră faţă de dobânda unui depozit sau a unei obligaţiuni este că randamentele la Bursă nu se obţin în mod constant şi ordonat, ci pot exista perioade de creşteri accelerate, de stagnare sau de scăderi, toate înregistrate pe parcursul unei tendinţe generale ascendente a preţurilor acţiunilor", adaugă acesta.
Un bun exemplu în acest sens este Oltchim (OLT), acţiune a cărei cotaţie a crescut de opt ori faţă de finele anului trecut, de la 0,203 lei până la 1,7 lei. Oltchim a evoluat astfel datorită preconizatei privatizări, devenită obligatorie după ce compania a fost inclusă pe lista de monitorizare a FMI, şi a interesului investitorilor străini PCC şi Carlson Ventures.
De altfel, evoluţia OLT din ultimele două luni a fost presărată şi cu scăderi de 15% într-o singură şedinţă, nu doar de creşteri.
Un portofoliu cu potenţial
Pentru următoarele luni, brokerii se aşteaptă ca incertitudinea să continue. Tensiunea ridicată de pe