Producţia de energie electrică a "Hidroelectrica" a atins nivelul de 9 Twh, în primele şase luni ale acestui an, cu toate că seceta prelungită care a afectat Europa a micşorat serios debitul Dunării, aflat aproape de un minim istoric, a anunţat, ieri, Constantin Trihenea, directorul general al companiei, în cadrul conferinţei "Resursele Energetice Regenerabile".
Cei 70 de participanţi la eveniment s-au arătat preocupaţi de strategiile, evoluţiile şi investiţiile care se conturează pe piaţa energiei regenerabile, interes justificat, în principal, de faptul că potenţialul hidroenergetic al ţării noastre este utilizat, în prezent, în proporţie de doar 54%.
Potrivit lui Constantin Trihenea, obiectivele generale ale strategiei "Hidroelectrica" pentru perioada 2011-2025 sunt creşterea gradului de utilizare a potenţialului hidroenergetic al ţării, prin realizarea de noi capacităţi de producţie, de la 54%, în prezent, la 64,95%, în 2025; fundamentarea şi aprobarea unui program naţional privind valorificarea potenţialului hidroenergetic tehnic amenajabil. Un alt obiectiv este elaborarea unei legislaţii naţionale specifice, prin care toate entităţile administrative şi economice beneficiare ale folosinţelor complexe asigurate de valorificarea potenţialului hidroenergetic să contribuie la realizarea investiţiilor în domeniu. Acest punct al Strategiei este unul important, având în vedere privatizarea unui pachet minoritar de acţiuni ale "Hidroelectrica" şi implicarea capitalului privat în realizarea unor investiţii viitoare, a mai precizat reprezentantul companiei: "Administratorii capitalurilor private sunt interesaţi, în primul rând, de indicatorii energetici şi de creşterea profiturilor". În aceste condiţii, va fi un interes mai scăzut pentru promovarea schemelor de amenajare hidroenergetică cu folosinţă complexă, care să asigure şi anumite servicii suplimentare in