O studentă în anul I din Cluj a intrat în elita tinerilor oameni de ştiinţă, după ce a explicat în faţa întregii lumi de ce ţânţarii muşcă mai des anumiţi oameni. A reprezentat România în finala mondială a concursului Famelab, a renunţat la o universitate din SUA pentru una din Cluj şi a ales să plătească taxe şcolare deşi a fost admisă cu media 10. Ea este Flavia-Bianca Cristian.
Famelab este cea mai mare competiţie de comunicare a ştiinţei din lume. Finala mondială din acest an a concursului a avut loc pe 11 iunie, în Anglia. Flavia-Bianca Cristian, o studentă în anul I la Facultatea de Biologie din Cluj a reprezentat România în această fază, după ce a câştigat finala naţională Famelab, care a avut loc pe 25 mai, la Bucureşti.
Reuşita „boboacei” de la Bio este cu atât mai importantă, cu cât a fost cea mai tânără dintre participanţi. Majoritatea celorlalţi 13 finalişti, din ţări ca Germania, Cipru, Israel, Egipt sau China (Hong Kong) au fost doctoranzi sau post-doctoranzi, care şi-au prezentat propriile lucrări de cercetare.
Cercetătorii au talent
Studenta în anul întâi la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” a trebuit să prezinte un subiect la alegere din domeniul ştiinţelor naturii, matematicii sau tehnologiei, astfel încât informaţiile să fie înţelese şi asimilate de publicul larg, indiferent de pregătirea profesională a acestuia. Totul în doar trei minute, pe cronometru!
Atât la faza regională, care s-a desfăşurat la Cluj, cât şi la cea naţională studenta a prezentat acelaşi subiect ca şi cel cu care a încercat să convingă juriul din Anglia.
Este vorba despre cauzele pentru care anumiţi oameni sunt mai predispuşi la muşcăturile de ţânţari.
Află ce oameni preferă să muşte ţânţarii, în funcţie de grupa sanguină
„În România nu e dezvoltată această latură a comunicării în ştiinţă. Nu ave