Bursa a crescut cu 0,33%, în linie cu pieţele externe, însă cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare, astfel că titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să asigure cea mai mare parte a rulajului.
Viteza cu care se vor reduce îngrijorările legate de sustenabilitatea datoriilor unor ţări din zona euro va mişca în sens pozitiv şi interesul pentru pieţele de acţiuni, dar scenariul de bază este unul pozitiv, cu o revenire mai lentă a interesului investitorilor decât se anticipa cu trei-şase luni în urmă, a declarat şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR Mihai Căruntu.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,37%, iar indicele BET-FI a crescut cu 1,97%.
În pofida unor voci tot mai pesimiste, scenariul unei crize de încredere similare celei din 2008 este foarte greu de crezut şi atunci atitudinea faţă de ajustări suplimentare (5%-10%) ale cotaţiilor acţiunilor la BVB trebuie să fie mai degrabă privită ca oportunităţi de cumpărare. Evaluarea actuală a Bursei per ansamblu nu indică în niciun fel că ea ar fi scumpă, profitablitatea aferentă anului trecut fiind rezonabilă şi în acord cu faptul că este evaluată în prezent cam la valoarea capitalurilor proprii ale companiilor listate. În plus pentru majoritatea companiilor importante listate nivelul serviciului datoriei este sustenabil raportat la profitabilitatea operaţională, a conchis Căruntu.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 4,4 mil. lei, iar cotaţia a stagnat la 0,381 lei.
Succesul ofertei Petrom va fi condiţionat de nivelul de atractivitate din partea investitorilor instituţionali străini, în bună parte a unora care nici măcăr nu au prezenţă semnificativă pe bursa de la Bucureşti. Ca atare, nu va fi