Ieri, BNR a menţinut dobânda de referinţă la nivelul de 6,25%, iunie urmând să fie a douăsprezecea lună consecutivă în care aceasta se situează sub rata inflaţiei
Deponenţii s-au trezit, astfel, că valoarea banilor ţinuţi în bănci a scăzut în loc să crească
Prof. Bogdan Glăvan: Nu există stimulentul de a economisi, pentru că pierzi bani
Pariul pe leu la care ne invitau reprezentanţii Băncii Naţionale a României în anii trecuţi pare unul pierdut cel puţin pentru intervalul iulie 2010 - iunie 2011, răstimp în care moneda naţională a pierdut aproximativ 7-8% din puterea de cumpărare. Acest fenomen a fost agravat de politica monetară care a condus la o realitate a dobânzilor real negative. Ceea ce pentru BNR este o ratare a unui obiectiv fixat anterior, pentru românii care au făcut eforturi de economisire se traduce printr-o diminuare a puterii de cumpărare a banilor puşi deoparte. Deponenţii nu numai că nu au fost recompensaţi pentru înfrânarea lor de la consum, dar s-au trezit cu o confiscare a banilor în termeni reali de către un sistem bancar avid să recupereze rapid pierderile rezultate din creditarea iresponsabilă a anilor de "boom".
Dincolo de drama românilor care îşi văd erodate economiile, persistenţa unei politici a dobânzilor real negative pentru o perioadă de un an de zile se răsfrânge negativ asupra economiei naţionale, avertizează economiştii contactaţi de Curierul Naţional. Consultantul financiar Bogdan Baltazar spune că "neglijarea binevoitoare" de către autorităţi a realităţii respective nu este o soluţie, iar randamentul negativ al depozitelor reprezintă "un impediment în calea constituirii resurselor necesare pentru investiţii". Baltazar consideră însă că o ridicare a ratelor de dobândă nu reprezintă o soluţie pentru că ar hrăni inflaţia, reţeta potrivită fiind aceea a găsirii mijloacelor de reducere a inflaţiei.
Bo