General-maior (rt.) Corneliu Pivariu este specialist în informaţii militare, domeniu în care a lucrat aproape 30 de ani, cu misiuni de lungă durată în ţări din Orientul Mijlociu, după care a îndeplinit funcţii de conducere în Direcţia Informaţii Militare/DIM, inclusiv aceea de locţiitor pentru operaţii al Şefului DIM. Recent, a văzut lumina tiparului un tom de interes general - GEOPOLITICA ACTUALĂ, DESCOPERITĂ ÎN 200 DE EPISOADE – scris de generalul Pivariu, motiv pentru care l-am şi invitat la înâlnirile Ziua Veche.
Ion Petrescu- Un prim capitol al ineditului dvs. volum, de peste trei sute de pagini, este dedicat globalizării. A devenit aceasta un virus fatal sau un rău necesar pentru omenire?
General-maior (rt.) Corneliu Pivariu - Globalizarea este un termen cu antecedente în secolul XV, odată cu marile mişcări şi rute comerciale care traversau Asia şi Oceanul Indian, fiind un concept cu numeroase definiţii şi interpretări, multe contradictorii. În istoria modernă şi contemporană îşi găseşte rădăcinile în ceea ce Charles Taze Russel denumea în 1987 „giganţii corporatişti”, iar dicţionarul Oxford menţionează că termenul de globalizare a fost folosit pentru prima oară într-o publicaţie din 1930, pentru a denumi o viziune generală a experienţei umane în educaţie, fiind din ce în ce mai des utilizat din a doua jumătate a deceniului 1980-1990, ceea ce a determinat o oarecare percepţie greşită în rândul publicului larg, conform căreia începutul globalizării coincide cu dispariţia bipolarismului mondial.
Unele concluzii de interes general, pentru evoluţia omenirii în următorii 15-20 de ani, ar fi: ireversibilitatea procesului de globalizare, care pare să devină tot mai puţin occidentalizat în condiţiile dezvoltării impetuoase a Asiei; creşterea preocupărilor la nivel mondial pentru asigurarea securităţii energetice şi diversificarea acestor resurse