Polonia a preluat vineri preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, care se confruntă cu criza financiară şi cu probleme la frontierele sale sudice, relatează AFP, citat de Mediafax.
"Trebuie să asigurăm această preşedinţie într-o perioadă dificilă. Criza financiară din zona euro continuă, cu cea mai bună ilustrare în Grecia. Evenimentele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu constituie atât probleme cât şi provocări", a scris premierul polonez, Donald Tusk, într-un articol publicat vineri de cotidianul Gazeta Wyborcza.
"Cel mai important lucru, astăzi, este să redăm încrederea în Europa, să restabilim un limbaj comun şi credinţa în politica europeană", a afirmat el.
Cu 38 de milioane de locuitori, Polonia este de departe cea mai mare dintre ţările fostului bloc comunist care au aderat la UE în 2004.
Membră NATO din 1999, ea afişează printre priorităţile sale relansarea apărării europene, consolidarea securităţii energetice şi alimentare, precum şi deschiderea către Est.
Polonia, care urmează Ungaria la preşedinţia UE, vrea să continue extinderea, în pofida reticenţelor altor membri. Ea doreşte încheierea, sub preşedinţia sa, a unui acord de asociere şi de comerţ cu Ucraina, precum şi semnarea Tratatului de Aderare a Croaţiei, a cărei aderare este prevăzută pentru 2013.
Varşovia recunoaşte că viitorul buget european pentru perioada 2014-2020 le va crea probleme negociatorilor. "Negocierile vor fi foarte dificile. O muncă ingrată, fără compromisuri uşoare", potrivit ministrului Afacerilor Europene, Mikolaj Dowgielewicz.
Mai multe ceremonii urmează să marcheze vineri preluarea preşedinţiei UE de către Polonia. O şedinţă solemnă a celor două Camere reunite ale Parlamentului va fi urmată, la prânz, de o întrevedere a lui Donald Tusk cu omologul său ungar, Viktor Orban, care îi predă ştafeta.
Preşedintele Comisiei Europene,