Cu fostul stelist şi cu golgheterul lui Porto în atac, Columbia visează la trofeu. Alături de Uruguay, columbienii sunt cei care pot încurca la Copa America marile favorite Argentina şi Brazilia.
Ce au în comun România şi Columbia la fotbal? Ambele naţionale n-au mai ajuns la o Cupă Mondială de 13 ani, din 1998, când de altfel s-au întâlnit în faza grupelor. La fel ca în 1994, pe „Rose Bowl"-ul american. Generaţia noastră de aur a coincis perfect cu perioada de maximă glorie a celor supranumiţi „Los Cafeteros" (bineînţeles, de la Ţara Cafelei). Valderrama, Asprilla, Rincon au speriat lumea, inclusiv pe marele Pele, dar au fost puşi la punct de tricolori. De atunci, Columbia s-a zbătut în mediocritate în aşteptarea unor alţi jucători de excepţie. „Dacă nu acum, atunci când?", se întreabă probabil fanaticii fani columbieni, privind felul în care arată naţionala lor în 2011, înainte de debutul la Copa America.
Astfel, în actualul lot, sud-americanii au nu mai puţin de 12 „stranieri" care evoluează în cele mai puternice campionate din Europa. Şef de echipă nu poate fi altcineva decât „Tigrul" Radamel Falcao, cel care a încheiat un sezon fabulos la FC Porto, cu 17 goluri marcate doar în Liga Europa, dornic de a confirma şi în tricoul naţionalei. Pe lângă Falcao, un alt columbian este indispensabil pentru gruparea lusitană. Este vorba de mijlocaşul Fredy Guarin, al cărui stil de joc te trimite imediat la catalanul Xavi.
Pasă decisivă Guarin, finalizare Falcao. Aceasta va fi reţeta principală cu care selecţionerul Hernan Dario Gomez va încerca să desfacă apărările de la Copa America. Paradoxal, un alt jucător important de la Porto, tânărul atacant de bandă James Rodriguez (20 de ani), încă n-a apucat să debuteze în naţionala mare. Ambiţiile renăscute ale columbienilor se bazează şi pe o defensivă solidă, călită în Italia şi Spania, cu veteranii Perea