Perioada de acordare uşoară a creditelor va deveni o amintire, iar macroprudenţialitatea va deveni o alternativă la reintroducerea controlului capitalului.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, i-a avertizat ieri pe bancheri, pentru prima dată public, că va urma o perioadă lungă de restricţii în ceea ce priveşte activitatea bancară, respectiv creditarea şi vor apărea reguli mai dure ca rezultat al crizei financiare. Asta înseamnă că perioada de acordare uşoară a creditelor va deveni o amintire, iar restricţiile pe care vrea să le introducă BNR vor deveni o realitate.
Toate aceste restricţii vor fi "îmbrăcate" sub denumirea de macroprudenţialitate, noul concept care se conturează la nivel mondial. "Macroprudenţialitatea este o temă nouă, nu foarte bine definită, dar am senzaţia că reprezintă viitorul. Nu cred că am ajuns la o reglementare a globalizării şi nici la o globalizare a reglementării, dar probabil asta este direcţia", a menţionat guvernatorul.
În faţa unei săli pline, formată din şefii băncilor, profesori şi studenţi, la Universitatea Româno-Americană timp de o oră şi jumătate Isărescu a descris şi în cuvinte academice şi în cuvinte mai pământene ceea ce va urma atât la nivel mondial, cât şi în România. Perioada de relaxare financiară apune şi va veni o lume cu multe reguli.
"Macroprudenţialitatea este o alternativă la reintroducerea controlului capitalului", a spus Isărescu.
Teza susţinută de două decenii, de liberă circulaţie a capitalului, va fi revizuită, iar Isărescu spune că FMI împreună cu cele mai puternice instituţii de stabilitate financiară din lume discută noile reguli ale lumii financiare. Referindu-se la problema restricţionării creditului în valută, care se pregăteşte şi în România, Isărescu a spus că multe dintre bănci percep măsurile discutate ca fiind restricţii. "Probabil sunt restricţii faţă de anul 2002,