Bursa a scăzut joi cu 0,26%, reducându-şi astfel ascensiunea din luna iunie la 0,8%, într-o piaţă apatică şi unde acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să asigure cea mai mare parte a lichidităţii.
Cei mai mulţi investitori de la BVB au fost precauţi la tranzacţionare în luna iunie, preluând o parte din prudenţa jucătorilor de pe bursele externe, unde situaţia incertă privind criza datoriilor Greciei a continuat să marcheze pieţele. Astfel, în majoritatea şedinţelor atât variaţiile acţiunilor de la BVB, cât şi volumele au fost reduse. Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că apatia pronunţată care marchează piaţa locală de capital este determinată pe de o parte de perioada de vacanţă, dar şi de precauţia investitorilor indusă de turbulenţele din Grecia şi datoriile suverane.
"Volumele reduse ne dau totuşi şi alt indiciu, anume acela că vânzătorii nu sunt tocmai dispuşi să renunţe la acţiuni la orice preţ, aşteptând vremuri mai bune care ar trebui să vină spre sfârşitul anului. Îmbunătăţirea indicilor macroeconomici din România vor ajuta investitorii locali şi străini să se reorienteze către bursă, iar anunţatele oferte de vânzare la Petrom, Alro, Transgaz, Transelectrica şi cu puţin noroc şi Romgaz vor crea o atractivitate sporită", a declarat Chişu.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost operate la preţuri în creştere în medie cu 0,68 procente.
Totodată, indicele BET-FI a scăzut cu 0,72%, influenţat în principal de corecţia acţiunilor Fondului Proprietatea, care au coborât cu 0,83%.
"SIF-urile suferă grav la capitolul lichiditate, singura care face notă contrastantă fiind SIF Transilvania. Cu siguranţă că temerea celor care enunţau în punctul de vedere al guvernului că sifurile ar avea de suferit la capitolul lichiditate dacă s-ar elimina