In baza protocolului semnat in luna februarie 2011 cu Guvernul elvetian, daca autoritatile romane vor suspecta ca cineva a facut evaziune fiscala si ca ar fi depus banii intr-o banca elvetiana, vor primi raspuns de la autoritatile elvetiene a explicat joi presedintele Traian Basescu la finalul convorbirilor oficiale cu seful de stat al Confederatiei Elvetiene, Micheline Calmy-Rey.
"Incepand cu 1 ianuarie 2012 Romania are acces, in cadrul procesului de schimb de informatii intre cele doua state, la informatii bancare, asa cum ele sunt puse la dispozitie in baza legilor elvetiene. Altfel spus, ca sa fie lucrurile simple, daca autoritatile romane vor suspecta ca cineva a facut evaziune fiscala si ca ar fi depus banii intr-o banca elvetiana, vor primi raspuns de la autoritatile elvetiene", a spus Basescu.
Ce spune acordul cu elvetienii?Negocierile din februarie vin dupa o alta runda de discutii a a vut loc in vara anului trecut. Pe fondul unor bugete tot mai saracite din cauza crizei, Statele au devenit mult mai atente atunci cand vine vorba despre a gasi resurse financiare. Unele au adus la bugete miliarde de euro practicand amnistia fiscala, altele -cum e si cazul Romaniei- aplica legi mai dure cu privire la "marile averi".
Introducerea articolului "Schimb de informatii", Elvetia acceptand textul articolului in formatul standard OECD.
De asemenea in Protocolul anexa se stipuleaza ca:
* schimbul de informatii va fi efectuat numai daca statul solicitant a epuizat toate procedurile prevazute de legislatia interna pentru a obtine informatii;
* nu sunt permise "fishing expeditions", in sensul ca nu sunt cerute informatii la intamplare despre un contribuabil;
* schimbul de informatii se realizeaza numai la cerere, nu si automat sau spontan.
Printr-o motiune emisa de Parlamentul elvetian se va permite