În viitorul apropiat, orice persoană trecută de 40 de ani va putea afla cu ajutorul unui test simplu şi ultrarapid dacă prezintă risc să dezvolte boala Alzheimer.
Cercetătorii de la Universitatea „Brunel" din Londra, Marea Britanie, au dezvoltat un program computerizat ce permite identificarea, în maximum 30 de secunde, a semnelor de demenţă la persoanele trecute de vârsta de 40 de ani. Procedura, care dezvăluie instalarea acestei maladii degenerative cu peste zece ani înainte de instalare, reprezintă o şansă pentru persoanele cu predispoziţie către boală, întârziind apariţia maladiei Alzheimer prin începerea unui tratament precoce.
Evidenţiază şi cele mai mici leziuni cerebrale
Investigaţia constă în observarea anumitor zone din creier cu ajutorul unui aparat ataşat la un computer. Mai exact, se scanează o serie de regiuni cerebrale responsabile cu memoria (materia albă) şi se măsoară timpul de reacţie la anumiţi stimuli. Astfel se identifică rapid zonele ce prezintă leziuni, chiar şi unele mai mici decât un bob de orez, specifice bolii Alzheimer. Studiul a fost făcut pe adulţi aparent sănătoşi, bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 44 şi 48 de ani. Iar 15% din totalul celor testaţi prezentau la nivelul materiei albe anomalii similare celor care pot fi observate la autopsie în cazul persoanelor cu Alzheimer. În plus, cercetătorii au constatat că cei care prezentau leziuni aveau un timp de reacţie mai redus atunci când li s-a cerut să privească una sau două puncte luminoase pe un ecran şi să apese un buton corespunzător.
Peste cinci ani, va putea fi folosit la scară largă
Potrivit specialiştilor, peste maximum cinci ani, această investigaţie va putea fi folosită la scară largă şi va deveni, cel mai probabil, cea mai bună metodă de a preveni complicaţiile bolii Alzheimer. Un astfel de test va putea fi făcut şi de cătr