Medicii au anunţat existenţa unui focar de rujeolă în zona Haţeg. Opt cazuri au fost confirmate în această lună, alte 13 fiind în prezent suspecte. Formele de rujeolă identificate s-au manifestat în comuna Pui şi satele aparţinătoare, precum şi în localităţile Baru Mare, Sălaşu de Sus şi oraşul Haţeg.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, din totalul celor opt cazuri, doar două au necesitat internare, în general fiind vorba despre forme medii de rujeolă, nu severe.
Primii opt pacienţi sunt, în prezent, vindecaţi, însă alţi 13 sunt suspecţi, în aceste ultime cazuri aşteptându-se rezultatul analizelor de laborator.
„Rujeola este o boală eruptivă, care se transmite pe calea aerului. Este contagioasă şi se manifestă, printre altele, prin erupţie maculo-papuloasă, febră, tuse sau conjuctivită”, a declarat directorul DSP Hunedoara, Dumitra Ştefan.
Evoluţia bolii este de 8-10 zile. În cazul în care intervin complicaţii pot apărea suprainfecţii bacteriene, pneumonia, encefalita acută sau chiar decesul.
Boala se poate transmite inclusiv prin atingerea de obiecte contaminte de bolnav, cea mai bună metodă de prevenţie fiind vaccinarea.
Prima doză de vaccin se administrează copiilor când aceştia au un an, iar cea de a doua atunci când sunt în clasa I.
„Recomandăm populaţiei să evite aglomeraţiile, să se prezinte la medicul de familie la orice semn de boală şi să nu trateze rujeola acasă”, a adăugat Dumitra Ştefan.
La nivel naţional, anul trecut au fost confirmate peste 380 de cazuri de rujeolă. Cele mai multe s-au manifestat în zonele Bucureşti, Maramureş şi Moldova. Anul acesta au fost deja raportate peste 1.200, majoritatea în judeţele din Ardeal.