Unele dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste din literatura de limbă engleză contemporană are rădăcini reale. Este vorba de idila dintre celebrul scriitor irlandez Patrick Leigh Fermor, care a ajuns ulterior luptător în cadrul „Gărzilor Irlandeze" din armata regală britanică, şi o prinţesă româncă, Bălaşa Cantacuzino, pe atunci o tânără pictoriţă, mândră de originea bizantină a familiei sale. Ea a fost, de fapt, prima dragoste a scriitorului, după cum spun biografii săi.
De asemenea, scriitorul irlandez a avut o idilă cu o clujeancă, Angela, căreia nu îi dă numele de familie. Scriitorul este discret în privinţa amănuntelor legate de idilele sale din România, însă, timp de câţiva ani, a corespondat cu cele două femei.
Izbucnirea celui de-al doilea război mondial a pus capăt schimbului de scrisori, pentru că Regatul Unit, unde locuia scriitorul irlandez, şi România se aflau în tabere diferite. Însă au rămas câteva pagini care surprind România interbelică, scrise de un irlandez care a avut faima de a fi un model real pentru personaje precum James Bond ori Indiana Jones.
O poveste din vremea Regelui Carol al II-lea
Povestea este inclusă în volumul „Între păduri şi ape", care redă aceste întâmplări petrecute în anul 1934. Scriitorul englez a început, în anul 1933, o călătorie de documentare pentru cea de-a doua carte a sa. Călătoria a început la Londra şi s-a încheiat la Constantinopole, de Revelion, în 1935. Povestea scrisă de Patrick Leigh Fermor redă o lume distrusă de cel de-al doilea război mondial, iar fragmentele referitoare la călătoria în România au fost publicate de The
Daily Telegraph în perioada interbelică.
„Strada principală din Turda seamănă cu cea din Honiton", scrie irlandezul însoţit de iubita sa, Angela. Apoi, el relatează o conversaţie despre secta Socinienilor, desprinsă din Biserica Unitariană, un cult sprij