Liceele şi facultăţile absolvite i-au făcut şomeri cu studii, au visat, au sperat, au încercat altceva, s-au resemnat, iar acum încearcă din nou să-şi găsească un loc de muncă bine plătit, chiar dacă renunţă la visul de a îmbrăca o haină militară sau o carieră în contabilitate, pentru a găti, a servi la mese sau a caza clienţii la hotel
Proiectul „O şansă tinerilor din mediul rural“ chiar pare să-i scoată din viaţa anostă a satului pe cei cu sau fără studii superioare, dar fără perspectivă. Este un proiect întocmit şi implementat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt cu bani europeni, care se derulează pe parcursul a doi ani, perioadă în care specialiştii consiliază, cursează şi mediază încadrarea în muncă a persoanelor din grupul-ţintă, în meserii ca ospătar, bucătar, recepţioner hotel sau cameristă. Prima întrebare care se ridică, de ce aceste meserii, când judeţul Olt nu are specific pentru dezvoltarea turismului, primeşte răspunsul de la cei implicaţi, dornici, mai toţi, să-şi părăsească satul, judeţul şi, de ce nu, chiar ţara, pentru un loc de muncă bine plătit, dar pe care să-l ocupe fără intervenţii. Mobilitatea forţei de muncă este, de altfel, unul dintre obiectivele proiectului.
Toţi cei cuprinşi în proiect sunt tineri, o singură persoană prezentă la cursuri având peste 45 de ani, dar o dorinţă feroce de a face ceva, altceva decât până acum, şi dacă se poate, pe cont propriu. Managerul de proiect Maria Puşcaş declară că, deşi mai este un an de derulare a proiectului, ceea ce s-a realizat până acum înseamnă deja schimbarea modului de a fi pentru cei cuprinşi în proiect. „Când am mers în comunele judeţului şi ne-am întâlnit cu ei erau cu totul altfel decât sunt acum. Mare parte dintre ei, oameni dependenţi de ajutorul social, nu plecaseră niciodată de acasă măcar până la Slatina, de la Corabia, spre exemplu. Nu erau obişnuiţi