Grupurile politice din Parlmanetul European au primit favorabil , în marea lor majoritate, propunerile pentru bugetul UE 2014-2020 făcute în 29 iunie de Comisia Europeană. Suma totală a finanţelor UE s-ar ridica la 125 de mii de miliarde de euro. Câteva critici există însă, mai ales referitoare la taxele europene eventuale.
Creşterea bugetului pentru următoarea perioadă multianuală nu se ridică la 5% comparativ cu bugetul actual, dar cu toate acestea deputaţii europeni par să fie mulţumiţi. Într-un raport votat luna trecută, Parlamentul ceruse o majorare cu 5% a finanţelor UE după 2014 dar în plină perioadă de austeritate, acest lucru nu este posibil şi deputaţii o ştiu.
Şi tocmai la austeritate se referă laudele venite acum de la Parlament. Deputatul francez de centru dreapta Alain Lamassoure declara, imediat după prezentarea propunerilor, că nu ar fi putut aplauda ideile Comisiei dacă ele nu includeau această măsură de austeritate.
Şi dacă Parlamentul este mulţumit aceasta se datorează faptului că în mod inteligent , Comisia propune să se facă economii , fie şi minore în anumite sectoare în favoarea altora. Agricultura şi regiunile sărace sînt domeniile care pierd mici finanţări în favoarea cercetării, inovaţiei şi a educaţiei.
Comisia propune de altfel, aşa cum doreau Marea Britanie şi Germania, o îngheţare a contribuţiilor naţionale la bugetul comunitar la 1% din PIB. Aceasta ar trebui compensată cu creerea a două taxe europene. Ideea este însă contestată de euroscepticii britanici dar aplaudată de ecologiştii europeni.
Iar preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek spunea că global propunerea Comisiei Europene aceasta este o bază inteligentă de negociere.
Negocierea care începe acum între Parlament şi statele membre trebuie însă să fie cât de transparentă cu putinţă, cere grupul Popularilor Europeni.
De