Polonia va prelua, azi, pentru prima oară de la integrarea în UE în 2004, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Printre priorităţile sale se află consolidarea relaţiilor cu vecinii de la estul şi sudul Uniunii, încurajarea creşterii economice şi promovarea extinderii UE, relatează BBC. Sursa: Reuters
Premierul polonez Donald Tusk speră ca mandatul de preşedinte al UE să aibă consecinţe benefice asupra imaginii partidului său, Platforma Civică, şi să-i aducă mai multe voturi la alegerile generale din luna octombrie.
Polonia vrea să-şi creeze o imagine de putere regională, cu iniţiative importante, printre care esenţială pare să fie atenţia acordată vecinilor din est. Autorităţile de la Varşovia speră ca summitul "Parteneriatul Estic", care va avea loc în septembrie şi care va reuni lideri din Uniunea Europeană şi din şase state foste sovietice, să impulsioneze această iniţiativă, pentru încheierea negocierilor privind acordul de liber schimb cu Ucraina.
Soluţii pentru criza zonei euro
O altă prioritate va fi gestionarea crizei financiare din zona euro, în cel mai eficient mod cu putinţă, în cazul Greciei şi a altor state din regiune. Polonia nu a adoptat moneda euro, dar are legături puternice cu ţările din această zonă.
Divergenţele în legătură cu modalităţile de rezolvare a crizei datoriilor vor apărea odată cu negocierile privind viitorul buget al UE. Polonia consideră că un buget mai mare va încuraja creşterea economică, în timp ce alte ţări, care au adoptat programe de austeritate sau sunt contributori majori la bugetul Uniunii, susţin contrariul.
Ecologiştii se tem că Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, care se bazează foarte mult pe cărbune pentru asigurarea energiei, va fi refractară în a susţine o agendă pentru protecţia mediului.
Polonia este al patrulea stat fost comunist care deţine preşedinţia rotativă