Preţul gazelor naturale creşte, începând de azi, cu 10%, însă numai pentru companii, în urma discuţiilor purtate de autorităţile române cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI). Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Deşi măsura nu afectează direct popu laţia, alimentele ar putea ajunge să coste şi cu 15% mai mult, din cauza unei reacţii în lanţ. Preţul gazelor naturale reprezintă circa 75% din costul producerii îngrăşămintelor chimice. Agricultorii vor trebui să dea mai mult pe aceste produse, iar ulterior vor fi obligaţi, dacă nu vor să renunţe la o parte din profit, să crească preţurile.
Reacţie în lanţ
"Într-o primă fază, estimez că preţul va creşte cu 5-10% la mai multe produse alimentare. Evident, unele companii vor prefera să lase preţul neschimbat la unele produse, mai ales dacă există o concurenţă acerbă în zona respectivă", ne-a declarat Florin Istrate, vicepreşedintele federaţiei Agrostar.
Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, consideră că aceste creşteri de preţuri nu vor depăşi 1% în cazul alimentelor. "Cred că preţul îngrăşămintelor pentru agricultori va fi mărit cu maximum 5%, iar cel al alimentelor, la consumatorul final, va creşte cu maximum 1%", a spus Rădulescu.
Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro, consideră însă că preţurile alimentelor vor înregistra un salt mult mai mare. "Majorarea aceasta este de 27% pentru că, pe de o parte, creşte preţul gazelor cu 10%, apoi companiile vor fi obligate să importe nu 20% din cantitatea totală de gaze, ci 35%. Drept urmare, preţurile îngrăşă mintelor chimice vor fi ridicate cu circa 12%-15%, la fel şi preţurile la alimente", a subliniat acesta.
Potrivit oficialilor ANRE, producătorii de energie termică sunt feriţi de această creştere. Astfel, noul preţ nu va influenţa costu