Deputaţii au adoptat obligativitatea reabilitării imobilelor cărora le cade tencuiala. Primăria poate renova faţadele caselor celor nevoiaşi, iar Ministerul Dezvoltării se ocupă de clădirile monument. Sursa: LIBERTATEA
Dacă legea privind măsurile de creştere a calităţii arhitecturalambientale a imobilelor va fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, primăriile vor fi obligate, în maximum trei luni, să inventarieze toate clădirile cărora le trebuie renovată faţada şi, după, să notifice proprietarii imobilelor să se apuce de zugrăvit.
În caz că deţinătorii caselor sau apartamentelor a căror tencuială cade sau are o culoare inestetică, decid singuri să se apuce să înfrumuseţeze faţadele - autorităţile locale îi vor putea scuti pe aceştia de plata impozitului pe o perioadă de cinci ani.
Fără restanţe la utilităţi
Totuşi, autorităţile locale "bo gate" pot decide să reabiliteze faţadele celor care au "venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie". Adică sub aproximativ 1.500 de lei şi nu au mai mult de două restanţe la utilităţi.
În acest caz, primăriile pot prelua integral sau parţial costurile, în timp ce Ministerul Dezvoltării va trebui să reabiliteze imobilele monument istoric. Doar cei care locuiesc în clădiri cu risc seismic de gradul I şi blocurile cuprinse în programele de reabilitare termică nu vor fi amendate de autorităţi pentru că le cade tencuiala.
Cei bogaţi pot lua credite cu garanţie de la stat
Pe de altă parte, cei care nu vor putea beneficia de cofinanţare sau de gratuitate la zugrăvirea şi repararea imobilului pe dinafară, pot lua credite de la bănci cu garanţie de la stat. Acesta trebuie rambursat în maximum cinci ani. În plus, proprietarii caselor care decid să-şi repare casele de bună voie nu vor achita taxele neces