Avioanele care zboară prin nori foarte reci pot cauza căderi de zăpadă şi ploi în zonele din apropierea aeroportului de pe care au decolat, potrivit unui nou studiu citat de CBS News.
În momentul în care un avion decolează, în anumite condiţii, norii din jurul său se sparg, formându-se o gaură. Norii de-a lungul circumferinţei găurii se condensează, ceea ce duce la căderi de zăpadă sau ploi la 100 de kilometri distanţă, spun experţii de la Centrul Naţional de Cercetare Atmosferică din Colorado. Condiţiile necesare pentru ca acest fenomen să aibă loc sunt întâlnite în 5% dintre cazuri, însă iarna, şasele sunt ceva mai mari, de 10-15%.
Ploile şi ninsorile au fost înregistrate doar atunci când avionul a trecut printr-un nor foarte rece, adică un nor format din picături de apă mai reci decât gheaţa, dar care nu au îngheţat încă. Apa din atmosferă poate rămâne în stare lichidă chiar dacă este la o temperatură la care ar trebui să îngheţe pentru că ea are nevoie de un nucleu în jurul căruia să îngheţe. Un astfel de nucleu ar putea fi o particulă de praf sau sare. Cu toate acestea, apa îngheaţă şi fără un nucleu solid dacă temperaturile sunt sub -15 grade Celsius.
Se pare că atunci când un avion trece printr-un astfel de nor foarte rece, mişcarea aerului din jurul elicelor duce la o răcire bruscă a aerului din jur. Uneori, picăturile de apă îngheaţă, ceea ce produce ninsori sau ploi (dacă aerul din atmosferă este mai cald, fulgii se vor topi şi se vor înregistra ploi).
Cât despre mărimea găurii formate în urma trecerii unui avion, cercetătorii susţin că au reuşit să explice de ce ea este mult mai largă decât avionul. Căldura emisă în momentul în care picăturile îngheaţă încălzeşte aerul din jurul găurii, iar circulaţia maselor duce la lărgirea ei.
Avioanele care zboară prin nori foarte reci pot cauza căderi de zăpadă şi ploi în zonele din aprop