Radu Ioanid, director la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, spune că Justiţia română trebuie să ia câteva decizii importante. Sursa: VLAD STĂNESCU
La comemorare a 70 de ani de la masacrul evreilor care a avut loc la Iaşi, într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", Radu Ioanid, director în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, spune că mai există gropi comune, similare celei descoperite anul trecut în pădurile comunei Popricani.
EVZ: Se împlinesc 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi. România şi-a asumat în totalitate, din punct de vedere istoric, tot ceea ce s-a întâmplat atunci?
Radu Ioanid: De la acceptarea de către statul român a raportului Comisiei Internaţionale a Holocaustului, în România s-au făcut mari progrese în asumarea acestui trecut istoric, cu adevărat oribil. Mă refer la implementarea comisiei Wiesel, respectiv crearea institutului Wiesel de investigare a crimelor Holocaustului. De asemenea, s-a construit monumentul dedicat vic timelor Holocaustului în România şi se fac comemorări. În ceea ce priveşte istoria Holocaustului, au fost acţiuni educaţionale prin programul Wiesel. Putem spune că autorităţile române şi clasa politică a avut o atitudine pozitivă.
Asta înseamnă că toate problemele s-au rezolvat?
Nu. Justiţia română nu a clarificat dacă această ţară doreşte ca Steaua României, cea mai înaltă decoraţie acordată, rămâne atribuită profesorului Elie Wiesel, titular al Premiului Nobel pentru pace, sau unui individ denumit Corneliu Vadim Tudor, care este un negaţionist al Holocaustului şi un antisemit militant. Mai există unele surprize cu accesul la documente. Avem acces la arhivele majorităţii instituţiilor, însă lucrurile s-au încurcat la cele militare şi nu înţelegem de ce. Per ansamblu, considerăm că România face mari progrese în asumarea acestui trecut dificil şi