Durere în partea posterioară a urechilor, migrenă şi febră apărute după câteva zile de baie în piscină? Poate fi vorba despre otită, infecţie favorizată de apa pătrunsă în urechi, ce duce la dezvoltarea bacteriilor.
1 Ce factori favorizează boala?
Otita este o infecţie dată de bacterii şi de virusuri, care apare, în cele mai multe cazuri, când o răceală nu este bine tratată, cauzând umflarea şi închiderea tubului dintre ureche şi nas, un canal de aproximativ 4 cm, numit trompa lui Eustache. Fiindcă respectivul lichid contaminat cu bacterii nu se elimină, ci stagnează în urechea medie, se declanşează otita. Totuşi, în cazul adulţilor, răcelile se complică mai rar cu infecţii la nivelul urechilor. În schimb, la copiii sub trei ani, acestea sunt mai frecvente. Statistic, între şase luni şi trei ani, orice copil suferă cel puţin un episod de otită, fapt favorizat de poziţia culcat în care stau bebeluşii în mare parte a timpului.
2 Cum se manifestă?
Boala generează durere puternică la nivelul urechii, cauzată de puroiul care presează pe timpan, prin febră de 38,5 grade Celsius şi prin tulburări digestive. Pe lângă senzaţiile de vomă, pot apărea şi tulburări de echilibru. Auzul poate fi diminuat şi poate apărea senzaţia de urechi înfundate. Simptomele sunt în strânsă legătură cu gravitatea infecţiei.
3 Determină surditate?
Otita este cea mai frecventă cauză de perforare a timpanului. Leziunile de la acest nivel sunt dureroase, în special la început. De cele mai multe ori, acestea se vindecă de la sine, fără complicaţii, dar cu pierderi temporare de auz. Însă leziunile mai mari pot duce, în cazuri extreme, la cicatrice pe timpan şi la pierderi de auz permanente. În egală măsură, otita se poate extinde prin complicaţii la nivelul capului, precum meningitele, meningoencefalitele şi abcesele cerebrale.
4 Cum se tratează?
Ant