O boală prea uşor de confundat, una prea puţin întâlnită sau doar graba de a da un verdict sunt împrejurări în care se petrec adesea erori medicale. Cu noroc, astfel de probleme se pot îndrepta în anumite condiţii. Totuşi, îşi pun amprenta asupra evoluţiei bolii de bază şi asupra psihicului persoanei afectate.
Să afli că suferi de o boală nu este niciodată un lucru uşor. Dar şi mai dificil este să fii pus în situaţia unui diagnostic greşit, să urmezi tratamente şi să constaţi că simptomele nu se atenuează. Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Ilie Beudeanu, în vârstă de 42 de ani, care, în urmă cu trei ani, a observat dintr-odată că i se opreşte respiraţia atunci când face efort. Iniţial nu a dat importanţă acestui lucru, ci doar a evitat activitatea fizică intensă. Însă, după doi ani, povestea s-a repetat. Atunci a decis că este timpul să consulte un medic şi a fost diagnosticat cu insuficienţă cardiacă. „Am ajuns să mă întreb de ce mi se opreşte respiraţia la efort şi am mers la medic. Am făcut un set complet de analize, însă toate se încadrau în limite normale. Totuşi, medicul mi-a prescris un tratament pentru insuficienţă cardiacă", mărturiseşte Ilie Beudeanu.
Ilie Beudeanu face periodic tratamente cu inhalatoare
Te tratezi şi totuşi boala nu cedează
În ciuda tratamentului, Ilie Beudeanu se confrunta cu aceleaşi simptome, iar după câteva luni starea lui a început să se agraveze şi să aibă senzaţia că se îneacă în somn. De aceea, el a decis să consulte un alt medic, care i-a recomandat să facă şi o spirometrie. Abia atunci s-a descoperit că el suferea de fapt de astm bronşic. „O eroare de diagnostic se poate face nu neapărat din cauza lipsei de competenţă a medicului, ci şi din cauza tabloului clinic şi datelor disponibile la momentul evaluării.
Se poate întâmpla ca simptomele să sugereze simultan mai multe boli sau să