Grupul elen Olympus, o afacere de familie specializată în producţia de lactate, a finalizat o investiţie de 55 de milioane de euro într-o unitate în Braşov, 60% din produse urmând să ajungă pe pieţele europene şi SUA.
Grecii nu exclud însă ca pe viitor la Braşov să înceapă să producă şi sucuri naturale, al doilea segment în care firma este specializată. Grecii au intrat pe piaţa locală în 1999, având o unitate de procesare a laptelui în Baraolt, Covasna. De aici, laptele era exportat către unităţile din Grecia, transformat în produse lactate şi adus din nou în România.
Odată finalizată investiţia din Halchiu, Braşov, România devine al doilea cel mai mare centru de producţie pentru Olympus, unitatea locală fiind cea mai mare investiţie realizată de greci pe pieţele externe. Numai 40% din iaurturile, laptele sau brânza care se vor produce în localitatea braşoveană vor fi destinate pieţei locale, restul urmând să ajungă pe pieţele europene şi pe cea din SUA. În ceea ce priveşte unitatea de procesare din Baraolt, aceasta este închisă, toţi angajaţii fiind transferaţi la noua unitate.
"Suntem convinşi de potenţialul acestei ţări şi de calitatea înaltă a materiei prime. O fabrică veche nu se poate transforma niciodată într-una nouă şi de aceea nu am luat decizia de a ne extinde pe vechea structură din Baraolt", explică Dimitrios Sarantis, preşedintele grupului Olympus. Potrivit acestuia, potenţialul de creştere al pieţei locale este demostrat şi de faptul că în România se consumă de două ori mai puţine produse lactate decât în Grecia, deşi populaţia este de două ori mai numeroasă.
"Au contat mai mulţi factori în alegerea acestui amplasament. Aşezarea geografică ne permite să ajungem uşor la pieţele unde vrem să ne plasăm produsele, laptele este foarte bun, iar faptul că suntem aici de 12 ani ne asigură o bună cunoaştere a pieţei.