Vestea bună e că majoritatea locurilor sunt la buget. La acceste instituţii de învăţământ pot veni absolvenţii claselor a 9-a care vor să deprindă o meserie. Ca şi la universităţi, locurile cu taxă se ridică la mii de lei.
De astăzi, cele peste 50 de colegii şi circa 60 de şcoli unde tinerii pot însuşi o profesie şi-au deschis uşile. În acest an autorităţile au pus la dispoziţie peste 10.000 de locuri în colegii, mai mult de jumătate fiind la buget. În şcolile profesionale autorităţile au acordat peste 14.000 de locuri, dintre care doar 800 sunt cu taxă.
Proaspeţii absolvenţi care se gândesc la un loc de studii în colegii ar trebui să ştie că la unele instituţii preţurile se ridică la aproape 10.000 de lei. Este vorba despre Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie din Chişinău. Tinerii cu o medie bună pot obţine unul dintre cele 330 de locuri la buget, alte 144 de locuri fiind cu plată.
Meserii noi la şcolile profesionale
„Pregătim asistenţi medicali, tehnicieni, laboranţi, felceri, moaşe. Suntem siguri că vom completa toate locurile pentru că le-am vorbit tinerilor despre instituţia nostră", afirmă Tatiana Criţcaia, secretar responsabil al comisiei de admitere.
Cei pasionaţi de cifre pot alege Colegiul Financiar Bancar. În 2010, contractul era de aproape 6.000 de lei, iar în acest an preţul se va majora cu câteva sute de lei. Tinerii care au aptitudini muzicale şi ar vrea să studieze la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga" ar trebui să se grăbească. Aici locurile, toate la buget, sunt limitate.
„Putem înmatricula aproximativ 70 de studenţi, din păcate, prea puţini. Sunt mulţi tineri care ar vrea să înveţe canto popular sau academic, dar nu avem decât câte un loc sau două", explică Nelly Martânenco, director adjunct al instituţiei.
Şi şcolile profesionale au oferte bune în acest an. Pe lângă faptul că aproape toate locurile sun