Anual, peste 8.500 de români sunt diagnosticaţi cu cancer al intestinului gros, arată cele mai noi statistici. Iar în circa 80 la sută din cazuri, afecţiunea apare la persoane fără riscuri aparente, din cauza unor factori externi, ce ţin de stilul de viaţă.
Cancerul intestinului gros sau de colon, aşa cum mai este denumit, apare în general după vârsta de 50 de ani, bărbaţii fiind mai afectaţi decât femeile. Afecţiunea se situează pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe. Este bine să ştii că, în faza de debut, cancerul de colon nu se manifestă, cel mai adesea fiind depistat în stadiu avansat. De aceea, este recomandat ca după vârsta de 50 de ani să se consulte anual medicul, deoarece cancerul intestinului gros poate fi vindecat dacă tratamentul este început la timp. Mai mult decât atât, riscul de apariţie a acestui tip de cancer poate fi considerabil redus dacă se cunosc şi se evită, pe cât posibil, factorii ce duc la declanşarea lui.
Dieta bogată în carne roşie
Potrivit unui studiu recent al Fundaţiei Mondiale de Cercetare a Cancerului, consumul ridicat de carne roşie creşte semnificativ riscul de apariţie a cancerului de colon. De aceea, specialiştii recomandă limitarea consumului de carne de vită, de porc sau de miel la maximum 500 de grame săptămânal. În plus, mezelurile precum şunca sau salamul ar trebui, pe cât posibil, excluse din alimentaţie, în acest fel riscul de apariţie a bolii putând fi redus cu circa 43 la sută. Specialiştii spun că printre obiceiurile alimentare care favorizează apariţia cancerului de colon se numără şi lipsa fibrelor, consumul ridicat de alimente picante sau acre, precum şi de grăsimi saturate de origine animală. În schimb, ar trebui să se consume preponderent carne de pui sau de peşte, legume, fructe, cereale integrale, lactate degresate, dar şi multe lichide (ciorbe