Producătorul de bere Grolsch (care nu de mult transforma metroul într-un club underground la propriu) a realizat un alt experiment urban. În colaborare cu lorgean theatre ( primul teatru "de apartament", iniţiat de artistul Jean-Lorin Sterian), a transformat mijloacele de transport de la suprafaţă în săli mobile de teatru.
Astfel, de marţi până sâmbătă, de la ora 18 sau 19.00, din staţia de la Hanul lui Manuc poţi lua până pe 22 iulie autobuzul "Teatru Mobil".
Cei care doresc să urce în autobuz trebuie mai întâi să confirme prezenţa pe site-ul Grolsch. Odată ajunşi în staţie participanţii primesc un bilet, urcă şi ocupă unul dintre cele 36 de locuri numerotate ca într-o sală de teatru veritabilă. "Ce-i mişto la teatrul astă e că dacă întârzii nu mai poţi să intri", se aud comentarii de la un vecin de scaun. "Da, dar dacă nu-ţi place, nu poţi să părăseşti sala", adaugă un altul.
Autobuzul porneşte de la Hanul lui Manuc înspre Piaţa Romană şi înapoi. Piesa durează aproximativ 20 de minute, drumul poate fi mai lung, depinde de trafic, dar nici în cel din urmă caz nimeni nu se plictiseşte, ori discută despre piesă, ori ascultă muzică. Printre piesele alese de Jean-Lorin Sterian sunt "Omul cu calul" sau "Iluzionistul" de Matei Vişniec, "Oracol" de Ruxandra Pop, "Activitate extraterestră" de/cu Alexandra Pirici, "Monoloagele vecinului" de/cu Laurenţiu Bănescu şi altele.
În timpul piesei poţi admira gestica actorilor sau poţi privi pe fereastră la "teatrul" de afară. Spre deosebire de o piesă clasică de teatru piesa din autobuz e "asezonată" cu claxoanele şoferilor grăbiţi, sirene de ambulanţe, manele ce se aud din Mercedesuri albe şi peripeţiile "actorilor" de pe stradă.
E interesant cum rolul de spectator de teatru te setează să fii mai atent la scenele pe lângă care treci şi care altfel ar fi rămas în umbra propiilor gânduri